Τράπεζα Θεμάτων: Πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στο Λύκειο από το 2020

 Συνυπολογισμός με αυξανόμενη διαβάθμιση ανά τάξη, των επιδόσεων των τριών τάξεων του Λυκείου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ

Από την επόμενη σχολική χρονιά, δηλαδή το έτος 2020-2021 θα ισχύσει η επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων για τους μαθητές της Α' Λυκείου. Σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Νίκης Κεραμέως οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις θα εφαρμοσθούν από του χρόνου στην Α' Λυκείου και σταδιακά θα εφαρμοσθεί και στις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου.

«Αναφορικά με το Λύκειο, σχεδιάζουμε, μεταξύ άλλων, την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων στην Α' Λυκείου από το έτος 2020-2021 και σταδιακά τα επόμενα χρόνια στις υπόλοιπες τάξεις, την αποκατάσταση μαθημάτων Γενικής Παιδείας στη Γ' Λυκείου, τον συνυπολογισμό, με αυξανόμενη διαβάθμιση ανά τάξη, των επιδόσεων των τριών τάξεων του Λυκείου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προκειμένου να ενισχυθεί ο αυτόνομος παιδαγωγικός ρόλος του Λυκείου και να βελτιωθεί η παρεχόμενη εκπαίδευση» ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Θέμα η Νίκη Κεραμέως,

«Ο βαθμός και των τριών τάξεων του Λυκείου, με διαβάθμιση του ποσοστού από την Α' στη Γ' τάξη, θα ξεκινήσει να συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α' Λυκείου την επόμενη σχολική χρονιά (2020-2021). Στόχος μας είναι η σταδιακή επανάκτηση του παιδαγωγικού ρόλου του Λυκείου, με απώτερο σκοπό τη διαμόρφωση του Εθνικού Απολυτηρίου» είπε η υπουργός, διευκρινίζοντας πως «η Τράπεζα Θεμάτων θα επανεισαχθεί σε μια βελτιωμένη της παλαιότερης μορφή προκειμένου να αντιμετωπιστούν ορισμένες αδυναμίες που είχαν παρουσιαστεί. Μελετώνται και θα επέλθουν ορισμένες τροποποιήσεις, όπως δικλίδες ασφαλείας που θα ενισχύουν το αδιάβλητο της διαδικασίας προκειμένου να αξιοποιηθεί η εμπειρία του παρελθόντος και να αποφευχθούν τυχόν αστοχίες».

Στο ερώτημα αν θα επέλθουν κι άλλες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής η Νίκη Κεραμέως είπε πως «διαχρονικά τείνουμε ως Πολιτεία να εστιάζουμε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ωστόσο για εμάς η αλλαγή αυτής της διαδικασίας δεν συνιστά πρώτη προτεραιότητα και ασφαλώς δεν έχουμε κάνει λόγο για ριζικές αλλαγές σε αυτό το πεδίο. Στόχος μας είναι η μεταρρύθμιση από τη βάση προς την κορυφή της εκπαιδευτικής πορείας, ήτοι από το Νηπιαγωγείο προς το Πανεπιστήμιο».

Η υπουργός επανέλαβε επίσης πως το ΙΕΠ έχει αναλάβει την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών σε Δημοτικά - Γυμνάσια - Λύκεια με νέες θεματικές, όπως ο εθελοντισμός και η επιχειρηματικότητα, σημειώνοντας πως τη σχολική χρονιά 2020-2021 θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή τους σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα σχολείων της χώρας «με στόχο τη σταδιακή ένταξή τους στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα, αλλά και με απόλυτη προτεραιότητα την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις νέες αυτές θεματικές». Σύμφωνα με την υπουργό, οι νέες θεματικές θα θα εστιάζουν σε θέματα όπως ο εθελοντισμός, η επιχειρηματικότητα, η σεξουαλική αγωγή, η καταπολέμηση των εξαρτήσεων, ο σεβασμός στον άλλο.    

Πηγή: https://www.alfavita.gr/

Κλειστά και τα φροντιστήρια σε Αχαϊα, Ηλεία, Ζάκυν...
Επιτυχημένη η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του...