Αύριο η ανακοίνωση του Σχεδίου Νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση-Λειτουργία ειδικοτήτων με βάση την τοπική αγορά εργασίας

 Θα περιλαμβάνει εισαγωγή των διπλωματούχων ΙΕΚ, μέσω κατατακτήριων και προϋποθέσεων στα Πανεπιστήμια

Αύριο Δευτέρα, στη 1 το μεσημέρι, θα ανακοινωθεί από τη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σε διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου, το προσχέδιο Νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση (ΕΕΚ) και Δια Βίου Μάθηση ΔΒΜ), και στη συνέχεια θα τεθεί σε 15νθήμερη δημόσια διαβούλευση.

Στη Συνέντευξη Τύπου η υπουργός Παιδείας θα δεχθεί και ερωτήσεις για θέματα εκπαιδευτικής επικαιρότητας , πέραν του Σχεδίου Νόμου.

Το esos θα είναι στη Συνέντευξη Τύπου και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η δημοσίευση του Σχεδίου Νόμου και ειδήσεων που θα προκύψουν από τις ερωτήσεις στη Συνέντευξη Τύπου.

Στόχος της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως είναι το Σχέδιο Νόμου να ψηφιστεί στη Βουλή πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η μεγάλη καινοτομία του Σχεδίου Νόμου είναι ότι πλέον οι ειδικότητες στις σχολικές μονάδες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης θα δημιουργούνται με βάση την τοπική αγορά εργασίας του κάθε Νομού ή Περιφέρειας.

Προϋπόθεση για την δημιουργία αυτών των ειδικοτήτων θα αποτελεί η προηγούμενη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς

Οι ρυθμίσεις Σχεδίου Νόμου θα καλύπτουν όλο το φάσμα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, επιχειρείται συνολική αναδιάρθρωση ενός ιδιαίτερα υποβαθμισμένου έως σήμερα τομέα της εκπαίδευσης, σε 3 άξονες:

Άξονας 1: Ο κοινός στρατηγικός σχεδιασμός της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (π.χ. Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ). Για πρώτη φορά, με διακριτά επίπεδα προσόντων, σε εφαρμογή και του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, προς αποφυγή επικαλύψεων δομών και υπηρεσιών.

Άξονας 2: Η άμεση σύνδεση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης με την αγορά εργασίας, με την ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στον σχεδιασμό τους και σε Κεντρικό και σε Περιφερειακό Επίπεδο.

Άξονας 3: Η αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης, αρχικής και συνεχιζόμενης, σε επίπεδο δομών, διαδικασιών, προγραμμάτων σπουδών και πιστοποίησης.

Εισαγωγή των διπλωματούχων ΙΕΚ, μέσω κατατακτήριων και προϋποθέσεων στα Πανεπιστήμια

Το Προσχέδιο Νόμου θα περιέχει και ρύθμιση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους των ΙΕΚ να εισάγονται, υπό προϋποθέσεις, στα Πανεπιστήμια .

Ειδικότερα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του esos, η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει:

Α. Κατατακτήριες εξετάσεις για τους αποφοίτους των ΙΕΚ

Β. Προϋπόθεση για την συμμετοχή στις κατατακτήριες θα αποτελεί η απόκτηση της πιστοποίησης , μέσω εξετάσεων που διενεργεί ο ΕΟΠΠΕΠ.

Γ. Τους όρους για την εισαγωγή των αποφοίτων των ΙΕΚ, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, θα ορίζουν τα ίδια τα Πανεπιστήμια.

Δ. Τα ΙΕΚ από την άτυπη εκπαίδευση εντάσσονται στην τυπική.

Επίσης με άλλη ρύθμιση, του ίδιου Σχεδίου Νόμου, θα καταργηθεί ο νόμος για τα διετή Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Ε.Ε.) των Πανεπιστημίων ο οποίος με δύο συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις βρίσκεται για δεύτερη χρονιά σε αναστολή.

Πανελλαδικές 2021 (ΓΕΛ): Εντός Νοεμβρίου η δήλωση ...
Μέχρι τέλος Νοεμβρίου οι δηλώσεις μαθητών ΕΠΑΛ για...

Στην ΟΡΜΗ δεν υπάρχουν μαθησιακά προβλήματα που δεν λύνονται, φροντίζουν γι' αυτό οι super heroes?‍♂️?‍♀️ καθηγητές μας που κάνουν τους μαθητές μας ?‍??‍? να αισθάνονται δυνατοί?? και ικανοί για όλα!!! Γιατί γνωρίζουν την Τέχνη της Εκπαίδευσης!!! Πάτρα – Ζαρουχλέικα – Παραλία – Οβρυά – Αγυιά – Ρίο ?ΠΑΤΡΑ: Γούναρη 35 & Κανακάρη ?ΖΑΡΟΥΧΛΕΙΚΑ: Διομείας 1 & Ευβοίας ?ΑΓΥΙΑ: Ανθεμίου 7 & Κρατίνου ?ΡΙΟ: Σταυροπούλου 25 ??ΟΒΡΥΑ : Δημοκρατίας 75 ??ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΤΡΩΝ: Π.Ε.Ο. Πατρών - Πύργου 30-31 Πληροφορίες - Εγγραφές: ☎️ 2610622855 & 2610279873 ?www.ormi.edu.gr #ormi #frontistiria #education #students #highschool #exam

Posted by Εκπαιδευτικά Κέντρα ΟΡΜΗ on Saturday, 27 August 2022