Εγκύκλιος για τη λειτουργία των δημοτικών: Διανομή βιβλίων, απουσίες εκπαιδευτικών-μαθητών, ολοήμερο, κατανομή τμημάτων

 Εγκύκλιο με διευκρινιστικές οδηγίες για τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη - Αγιασμός, ωρολόγιο πρόγραμμα, ολοήμερο, ωράριο, κατανομή τμημάτων, απουσίες εκπαιδευτικών - μαθητών

Με νέα εγκύκλιο που υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, ορίζονται όλες οι όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες που σχετίζονται με την οργάνωση και λειτουργία του των δημοτικών σχολείων καθώς και τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου.

Η εγκύκλιος περιλαμβάνει οδηγίες για τα εξής θέματα:

Α. Οργάνωση και Λειτουργία Σχολικής Μονάδας

1. Έναρξη σχολικού έτους 2020 - 2021

2. Ωρολόγια Προγράμματα

3. Λειτουργία Ολοήμερου Προγράμματος Περιπτώσεις λειτουργίας Ολοήμερων Μονοθέσιων Δημοτικών Σχολείων

4. Διδασκαλία 2ης ξένης γλώσσας

5. Κατ' οίκον εργασίες

6. Επιτήρηση μαθητών/τριών –Εφημερία

7. Ωράριο Εκπαιδευτικών

8. Συμπλήρωση Διδακτικού Ωραρίου Εκπαιδευτικών

9. Απουσία εκπαιδευτικού

10. Άδειες εισόδου στα Δημοτικά Σχολεία

11. Συστεγαζόμενα Σχολεία

12. Διαδικασία ενημέρωσης του mySchool - Αλλαγή ονομασίας σχολείων στο πληροφοριακό σύστημα mySchool 2 1

3. Ημερολόγιο σχολικής ζωής

14. Συνεδριάσεις Συλλόγου Διδασκόντων - παιδαγωγικές συναντήσεις - έλεγχος προόδου - συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες

15. Επιμορφωτικές συναντήσεις

16. Κατανομή τμημάτων

Β. Φοίτηση και Σχολική Ζωή

1. Έναρξη ημερήσιου προγράμματος – προσέλευση μαθητών/τριών – αποχώρηση μαθητών/τριών – ασφάλεια μαθητών/τριών

2. Απουσίες μαθητών/τριών

3. Αντιμετώπιση παιδαγωγικών θεμάτων, παιδαγωγικές συναντήσεις και ενημέρωση για θέματα αγωγής και προόδου των μαθητών και μαθητριών

4. Σχολικές Βιβλιοθήκες

5. Σχολικές δράσεις στο πλαίσιο της σχολικής ζωής (διδακτικές επισκέψεις - Εκδρομές)

6. Αξιολόγηση μαθητών/τριών – επανάληψη τάξης στο Δημοτικό Σχολείο 7. Ενημέρωση μαθητών/τριών για το περιεχόμενο ανακοινώσεων – προσκλήσεων 8. Χρήση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών

9. Διόρθωση προσωπικών στοιχείων μαθητών/τριών στο Βιβλίο Μητρώου και Προόδου 10. Απώλεια τίτλων σπουδών

Γ. Μαθητική Μέριμνα

1. Προστασία από σεισμούς και φυσικές καταστροφές

2. Εμβολιασμός μαθητών/τριών και φαρμακευτική αγωγή μαθητών/τριών εντός σχολικού ωραρίου

3. Εγγραφή και φοίτηση μαθητών/τριών Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων

4. Δικαιώματα μαθητών/τριών των οποίων οι γονείς βρίσκονται σε διάσταση ή είναι διαζευγμένοι

5. Ενημέρωση εκπαιδευτικών-Αντιμετώπιση επιμέρους θεμάτων

6. Διαμόρφωση αιθουσών

Ειδικότερα:

Με την έναρξη του σχολικού έτους 2020-2021 και πριν την έναρξη των μαθημάτων, σε επίπεδο σχολικής μονάδας, γίνονται όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες που σχετίζονται με την οργάνωση και λειτουργία του σχολείου, καθώς και τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου.

Κατά την πρώτη ημέρα του διδακτικού έτους και ειδικά για φέτος λόγω των αναγκαίων μέτρων πρόληψης διασποράς του ιού COVID-19, o καθιερωμένος αγιασμός θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του σχολείου με εκπροσώπους εκπαιδευτικών και μαθητών.

Επίσης, θα δοθούν οδηγίες για θέματα που αφορούν στα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού, στην ορθή χρήση της μάσκας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, στην εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος και στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου, οι μαθητές/τριες θα παραλάβουν τα βιβλία τους και θα αποχωρήσουν.

Ειδικότερα, για το σχολικό έτος 2020-2021 και σύμφωνα με τις προβλέψεις της υπ' αρ. 114932/ΓΔ4/3-09-2020 (Β΄ 3710) Υπουργικής Απόφασης «Τροποποίηση της υπό στοιχεία 82609/ΓΔ4/29-6-2020 (Β΄2686) Απόφασης της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων «Έναρξη μαθημάτων σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2020-2021», ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων η Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020.

Το πρώτο τρίμηνο στις σχολικές μονάδες αρχίζει στις 14 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 10 Δεκεμβρίου.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων. Ειδικά για τους μαθητές από το Νηπιαγωγείο έως και την Γ' Δημοτικού ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας

Λειτουργία Ολοήμερου Προγράμματος

α. Στα 6/θέσια και άνω Δημοτικά Σχολεία ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος (1η , 2η , 3η διδακτική ώρα) είναι 14 φοιτώντες μαθητές/τριες ανά διδακτική ώρα. Στις σχολικές μονάδες οι οποίες λειτουργούν ως 4/θέσιες και 5/θέσιες ο ελάχιστος αριθμός μαθητών/μαθητριών για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος (1η , 2η , 3η διδακτική ώρα) ορίζεται στους 10 φοιτώντες μαθητές/τριες ανά διδακτική ώρα.

Όταν ο αριθμός των μαθητών/τριών που φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα είναι χαμηλότερος των 14 φοιτώντων μαθητών/τριών σε 6/θέσια και άνω Δημοτικά Σχολεία ή είναι χαμηλότερος των 10 φοιτώντων μαθητών/τριών σε 4/θέσια και 5/θέσια Δημοτικά Σχολεία, τότε με απόφαση του/της οικείου/ας Διευθυντή/ντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος. Ειδικότερα για φέτος, δίνεται η δυνατότητα - με την έναρξη του σχολικού έτους 2020-2021 - νέων εγγραφών μαθητών/μαθητριών, κατόπιν αιτήματος των γονέων/κηδεμόνων τους.

Εντός του πρώτου πενθημέρου κάθε μήνα, με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας της σχολικής μονάδας, συντάσσεται και αποστέλλεται στην οικεία Διεύθυνση αναλυτική κατάσταση φοιτώντων μαθητών/τριών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα.

Επισημαίνεται ότι η φοίτηση των μαθητών/τριών του Ολοήμερου Προγράμματος διακόπτεται όταν ο/η μαθητής/τρια συμπληρώσει 15 συνεχόμενες απουσίες, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από ιατρική γνωμάτευση, όταν ο γονέας ή κηδεμόνας ζητήσει τη διακοπή της φοίτησης με γραπτή αίτησή του ή όταν ο γονέας ή κηδεμόνας δεν επικαιροποιήσει την εγγραφή του/της μαθητή/τριας κατά το 2ο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και το 1ο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

β. Στα Ολιγοθέσια Δημοτικά Σχολεία βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει το Ολοήμερο Πρόγραμμα μετά τη λήξη του υποχρεωτικού ωραρίου στις 13:30, είναι η εγγραφή τουλάχιστον των 2/3 των μαθητών/τριών για τα 1/θέσια Δημοτικά Σχολεία και 10 μαθητών/τριών για τα 2/θέσια και 3/θέσια Δημοτικά Σχολεία. Δικαίωμα εγγραφής στο προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα των ολιγοθέσιων Δημοτικών Σχολείων έχουν όλοι οι μαθητές/τριες του σχολείου.

Στα ολιγοθέσια Δημοτικά Σχολεία η αποχώρηση των μαθητών/τριών του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος πραγματοποιείται στις 16:00.

Υπεύθυνος για την αποχώρηση των μαθητών/τριών είναι ο εκπαιδευτικός που διδάσκει στο ολοήμερο πρόγραμμα 83939/Δ1/19-5-2017 Υ.Α. (ΦΕΚ 1800 Β). Κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, στην περίπτωση που ο αριθμός των φοιτώντων μαθητών/τριών στα λειτουργούντα τμήματα του Ολοήμερου Προγράμματος δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, τότε αναστέλλεται η λειτουργία τους με απόφαση του/της οικείου/ας Διευθυντή/ντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από σχετική εισήγηση του Προϊσταμένου/νης Εκπαιδευτικών Θεμάτων.

Εντός του πρώτου πενθημέρου κάθε μήνα, με ευθύνη του Προϊσταμένου/νης της σχολικής μονάδας, συντάσσεται και αποστέλλεται στην οικεία Διεύθυνση αναλυτική κατάσταση φοιτώντων μαθητών/τριών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα (Πίνακας Α), η οποία κοινοποιείται στον οικείο Προϊστάμενο/νη Εκπαιδευτικών Θεμάτων

γ. Στο Ολοήμερο πρόγραμμα του Ενιαίου τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου (4/θ και άνω) ο/η εκπαιδευτικός που έχει την ευθύνη λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος. Η ευθύνη λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος, μπορεί να ανατίθεται σε εκπαιδευτικό κάθε ειδικότητας, καθώς και στον/στην Διευθυντή/ντρια του σχολείου.

Στους εκπαιδευτικούς που φέρουν την ευθύνη λειτουργίας στο Ολοήμερο Πρόγραμμα δεν προβλέπεται χορήγηση επιδόματος.

Με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων ορίζονται: α) οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι διδάσκουν και συμπληρώνουν το υποχρεωτικό διδακτικό τους ωράριο στο Ολοήμερο Πρόγραμμα και β) ανά ημέρα, ο/η εκπαιδευτικός που έχει την ευθύνη λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος.

ε. Στο Ολοήμερο Πρόγραμμα καθημερινά και για 1 διδακτική ώρα εντάσσεται το διδακτικό αντικείμενο της Διατροφικής Αγωγής {περ. ια και ιβ της παρ. 16 του άρθρου 11Α του ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109 Α) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 79 του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13 Α)}. Η διδακτική ώρα της Διατροφικής Αγωγής ανατίθεται, κατά προτεραιότητα, στους/στις εκπαιδευτικούς που διδάσκουν τη δεύτερη ώρα (14.15- 15.00) του ολοήμερου προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των εκπαιδευτικών, συμπεριλαμβανομένου και του υπεύθυνου του ολοήμερου προγράμματος, στους/στις οποίους/ες ανατίθεται η διδασκαλία της Διατροφικής Αγωγής δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των λειτουργούντων τμημάτων της δεύτερης διδακτικής ώρας (14.15-15.00) του ολοήμερου προγράμματος.

Στο Ολοήμερο Πρόγραμμα καθημερινά και για 1 διδακτική ώρα εντάσσεται το γνωστικό αντικείμενο της Μελέτης – Προετοιμασίας, το οποίο ανατίθεται σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ70. Στο Ολοήμερο Πρόγραμμα καθημερινά και για 1 διδακτική ώρα εντάσσεται επιλεγόμενο διδακτικό αντικείμενο από τα αναφερόμενα: Τ.Π.Ε., Αγγλικά, Αθλητισμός, Εικαστικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή και Πολιτιστικοί Όμιλοι Δραστηριοτήτων. Το διδακτικό αντικείμενο των Πολιτιστικών Ομίλων Δραστηριοτήτων δύναται να ανατίθεται στο σύνολο των εκπαιδευτικών για συμπλήρωση του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου.

τ. Κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφασίζει, ύστερα από εισήγηση του Σχολικού Συμβουλίου σχετική με το πλαίσιο υλικοτεχνικής οργάνωσης, τον τρόπο υλοποίησης της «Διατροφικής Αγωγής» των μαθητών/τριών που εγγράφονται στο Ολοήμερο Πρόγραμμα.

Το γεύμα των μαθητών/τριών παρασκευάζεται στο σπίτι με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων τους.

Ο υπεύθυνος/νη του Ολοήμερου Προγράμματος καθώς και οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν τη διδακτική ώρα της Διατροφικής Αγωγής, βοηθούν και καθοδηγούν τους/τις μαθητές/τριες, ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες που αφορούν στη διαδικασία του γεύματος και να εξυπηρετούνται αυτόνομα. Σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στους/στις μαθητές/τριες των μικρών τάξεων μέχρι να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης και προστασίας από την πανδημία, όπως αυτές αναφέρονται στις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Επίσης, να λαμβάνεται μέριμνα για την αποφυγή ανάμιξης και αλληλεπίδρασης μαθητών/τριών διαφορετικών τμημάτων κατά τη σίτιση (π.χ. χρήση τραπεζαρίας, εάν υπάρχει, ή χρήση άλλου χώρου – π.χ. αίθουσες διδασκαλίας, προαύλιο - τηρώντας την ενδεδειγμένη απόσταση κ.λ.π.)

Επιβάλλεται η χρήση σκευών μιας χρήσης, αν είναι εφικτό, ή αυστηρά ατομικών σκευών, καθώς και η ενημέρωση των μαθητών να μην μοιράζονται μεταξύ τους φαγητό/ή και νερό. Η σίτιση μαθητών, όπου αυτή προβλέπεται, γίνεται σύμφωνα με τους υγειονομικούς όρους και τις συστάσεις της από 3.9.2020 εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, όπως επικαιροποιείται και εξειδικεύεται με οδηγίες του ΕΟΔΥ που κοινοποιούνται με εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και σε κάθε περίπτωση με μέριμνα για την αποφυγή ανάμειξης και αλληλεπίδρασης μαθητών διαφορετικών τμημάτων κατά τη χρήση τραπεζαρίας, εάν υπάρχει. Εναλλακτικά, προκρίνεται η σίτιση των μαθητών σε άλλο χώρο (π.χ. στο θρανίο των μαθητών στην τάξη τους, στο προαύλιο τηρώντας την ενδεδειγμένη απόσταση κλπ.).

ζ. Επιπροσθέτως, για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος (στα 4/θέσια και άνω Δημοτικά Σχολεία) ισχύουν όσα αναφέρονται και στην εγκύκλιο με αριθμ. Φ.7/ΦΜ/73996/Δ1/15-6-20 «Ενέργειες προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου των Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2020-2021 – Προγραμματισμός λειτουργίας Ολοήμερου Προγράμματος – Λήξη διδασκαλίας μαθημάτων σχολικού έτους 2019-2020».

η. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης αίτησης εγγραφής στο Ολοήμερο Πρόγραμμα των σχολικών μονάδων απαιτείται η γραπτή έγκριση του/της οικείου/ας Διευθυντή/ντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μόνο για λόγους που κρίνονται ιδιαίτερα σοβαροί, π.χ. για να περιοριστεί ο χρόνος επαφής των μαθητών/τριών με ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες (παππούδες, γιαγιάδες

θ. Ειδικότερα, οι Προϊστάμενοι/ες των Ολιγοθέσιων Δημοτικών Σχολείων στα οποία θα λειτουργήσει Ολοήμερο Πρόγραμμα κατά το σχολικό έτος 2020-2021, θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν έως τις 25-9-2020 στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επικαιροποιημένη ονομαστική κατάσταση των εγγραφέντων μαθητών/τριών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα (Πίνακας Α), ανά τμήμα λειτουργίας.

Οι Προϊστάμενοι/ες των Ολιγοθέσιων Δημοτικών Σχολείων θα πρέπει, επίσης, να συμπληρώσουν και να υποβάλουν με τη λήξη του διδακτικού έτους στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τον επισυναπτόμενο Πίνακα Α1. Επίσης, οι Προϊστάμενοι/ες των Ολιγοθέσιων Δημοτικών Σχολείων θα υποβάλουν έως τη 01-10-2020 το Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα και τον Πίνακα Διδακτικού Ωραρίου συμπληρώνοντας τον επισυναπτόμενο Πίνακα Β στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε ηλεκτρονική μορφή και οι Διευθύνσεις θα αποστείλουν στην Διεύθυνση Σπουδών, Προγραμμάτων & Οργάνωσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υ.ΠAI.Θ. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) τον πίνακα έως τις 12-10- 2020.

4. Διδασκαλία 2ης ξένης γλώσσας Για τη διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας ισχύει η Φ.52/63/12873/Γ1/6-2-2012 (ΦΕΚ 253 Β), όπως τροποποιήθηκε με τη με αριθ. πρωτ. Φ12/657/70691/26-04-2016/Δ1 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1324 Β), η 53476/ΓΔ4/04-04-2017 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1171 Β) και η Φ52/38300/Δ1/17-03-2020 ΑΔΑ: ΩΩΒΦ46ΜΤΛΗ-64Σ εγκύκλιος του Υ.ΠAI.Θ. Οι ανωτέρω τηρούνται χωρίς καμία παρέκκλιση και την ευθύνη για την τήρησή τους έχει τόσο ο/η οικείος/α Διευθυντής/ντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και ο/η Διευθυντής/ντρια του σχολείου.

Στα ιδιωτικά Δημοτικά Σχολεία, στο πλαίσιο του υποχρεωτικού και του διευρυμένου (με πρόσθετες εκπαιδευτικές υπηρεσίες) ωρολογίου προγράμματός τους, μπορούν να διδάσκονται παράλληλα περισσότερες ξένες γλώσσες επιπλέον των ξένων γλωσσών που προβλέπονται στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 682/1977 (ΦΕΚ 244Α), όπως αντικαταστάθηκε τελικά με το άρθρο 3 του ν. 4713/2020 (ΦΕΚ 147Α).

Δείτε αναλυτικά ολόκληρη την εγκύκλιο με τις διευκρινιστικές οδηγίες για τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων

www.alfavita.gr

Νέα Προγράμματα Σπουδών για Λατινικά, Ιστορία και ...
Άνοιγμα σχολείων: Αναλυτικές οδηγίες του ΕΟΔΥ, από...

Στην ΟΡΜΗ δεν υπάρχουν μαθησιακά προβλήματα που δεν λύνονται, φροντίζουν γι' αυτό οι super heroes?‍♂️?‍♀️ καθηγητές μας που κάνουν τους μαθητές μας ?‍??‍? να αισθάνονται δυνατοί?? και ικανοί για όλα!!! Γιατί γνωρίζουν την Τέχνη της Εκπαίδευσης!!! Πάτρα – Ζαρουχλέικα – Παραλία – Οβρυά – Αγυιά – Ρίο ?ΠΑΤΡΑ: Γούναρη 35 & Κανακάρη ?ΖΑΡΟΥΧΛΕΙΚΑ: Διομείας 1 & Ευβοίας ?ΑΓΥΙΑ: Ανθεμίου 7 & Κρατίνου ?ΡΙΟ: Σταυροπούλου 25 ??ΟΒΡΥΑ : Δημοκρατίας 75 ??ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΤΡΩΝ: Π.Ε.Ο. Πατρών - Πύργου 30-31 Πληροφορίες - Εγγραφές: ☎️ 2610622855 & 2610279873 ?www.ormi.edu.gr #ormi #frontistiria #education #students #highschool #exam

Posted by Εκπαιδευτικά Κέντρα ΟΡΜΗ on Saturday, 27 August 2022