Βάσεις πανελληνίων 2021: Πώς θα κινηθούν οι Ιατρικές Σχολές

Πανελλήνιες 2021: Γενική άνοδο δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων - Τι αναμένουμε για τις Ιατρικές Σχολές

Οι Ιατρικές Σχολές βρίσκονται παραδοσιακά στις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων και συγκεντρώνουν τους «πρώτους των πρώτων», δηλαδή τους υποψήφιους του 3ου επιστημονικού πεδίου με τις καλύτερες βαθμολογικές επιδόσεις.

Αν και όλες οι Ιατρικές Σχολές (πλην της Ιατρικής Ιωαννίνων) έχουν ορίσει ως συντελεστή για την ΕΒΕ το 1,20, δηλαδή τον μεγαλύτερο δυνατό συντελεστή, το άγχος των υποψηφίων για αυτές τις Σχολές δεν θα να είναι το πώς θα διαμορφωθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Και αυτό γιατί οι θέσεις των Τμημάτων αυτών θα καλυφθούν όπως προ είπαμε από υποψήφιους με τις υψηλότερες βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων 2021

Φέτος λοιπόν, αναμένεται να υπάρξει κατακόρυφη αύξηση στις βάσεις εισαγωγής των Ιατρικών Σχολών, ιδιαίτερα σε σύγκριση με πέρσι. Υπενθυμίζουμε ότι στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2020 οι βάσεις εισαγωγής κατακρημνίστηκαν στις Ιατρικές και υψηλόβαθμες Σχολές

Η πτώση στις Ιατρικές σχολές ήταν μεγάλη και κινήθηκε ως εξής : Ιατρική ΑΠΘ -510 μόρια. Αλεξανδρούπολης -723. Αθήνας -474, Λάρισα -649, Ιωαννίνων -640, Ηρακλείου -669, Πάτρα -573

Έτσι όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, οι ιατρικές σχολές ανεβαίνουν φέτος και πάλι πάνω από τα 19.000 μόρια όπως τα περισσότερα από τα περασμένα χρόνια.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι βάσεις στις Ιατρικές Σχολές πέρσι ήταν οι εξής:
Ιατρικής (Αθήνα) - ΕΚΠΑ: 18.250
Ιατρικής (Αλεξ/πολη) - ΔΠΘ: 17.400
Ιατρικής (Ηράκλειο) - Πανεπιστήμιο Κρήτης: 17.525
Ιατρικής (Θεσσαλονίκη) - ΑΠΘ: 18.075
Ιατρικής (Ιωάννινα) - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: 17.625
Ιατρικής (Λάρισα) - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: 17.600
Ιατρικής (Πάτρα) - Πανεπιστήμιο Πατρών: 17.825
Ιατρικό (Θεσσαλονίκη) - Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων: 17.650
Δείτε Εδώ όλες τις βάσεις του 2020

Γενική άνοδο στις βάσεις εισαγωγής
Όπως έχει ξανά ειπωθεί για τη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής θα παίξει μεγάλο ρόλο η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αλλά και οι επιδόσεις και προτιμήσεις των υποψηφίων οι οποίες θα γίνουν γνωστές την ερχόμενη Παρασκευή.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις φετινές επιδόσεις των υποψηφίων αλλά και οι εκτιμήσεις των βαθμολογητών είναι ότι φέτος σε πολλά μαθήματα έχουμε ελαφρά καλύτερες επιδόσεις κυρίως στην κλίμακα των βαθμολογιών 0-9,9 σε σχέση με πέρσι.

Η Ελάχιστη Βάσης Εισαγωγής θα φέρει σίγουρα άνοδο στις σχολές χαμηλής ζήτησης που επειδή όμως θα είναι «τεχνητή», λόγω της εφαρμογής της ΕΒΕ, θα είναι και χαμηλή η αύξηση των μορίων.

Από την άλλη στις περιζήτητες σχολές, όπως είναι οι Νομικές, Ιατρικές και Πολυτεχνικές σχολές, δεν αποκλείεται να δούμε απότομη άνοδο και ίσως και «εκτόξευση» των βάσεων.

Επιπλέον, από τα έως τώρα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα, προβλέπεται να υπάρξει σταθερότητα στις Σχολές «μεσαίας» ζήτησης. Για την εισαγωγή των μαθητών σε μία τέτοια σχολή «μεσαίας» ζήτησης, μεγάλο ρόλο θα παίξει η σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου.

Πώς υπολογίζεται η ΕΒΕ
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) ορίζεται ως ο μέσος όρος των επιδόσεων των όλων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που καθορίζεται από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.

Ο συντελεστής βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής, που έχει διαμορφωθεί στο εύρος μεταξύ 0,80% και 1,20%. Συνεπώς η επιλογή του συντελεστή 1,2 σε κάθε Τμήμα συνεπάγεται ότι, αυτό φέτος θα έχει υψηλές βάσεις και σίγουρα υψηλότερες από τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020. (Δείτε εδώ τις121 Σχολές με την υψηλότερη ΕΒΕ)

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως για την διευκόλυνση των μαθητών, το υπουργείο Παιδείας έχει προβλέψει ώστε να μην μπορούν να δουν κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού τους τις Σχολές στις οποίες δεν «πιάνουν» την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Επομένως οι υποψήφιοι δεν θα χρειαστεί να μπουν στη διαδικασία να υπολογίσουν καμία Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.


Πηγή: alfavita.gr

Βάσεις Πανελληνίων 2021: Ποια Τμήματα δεν θα επηρε...
Πανελλαδικές - Πανελλήνιες 2021: Νέες εκτιμήσεις γ...