news

Μια ειδική κατηγορία σχολών είναι οι στρατιωτικές και αστυνομικές και βαδίζοντας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022, οι φετινοί υποψήφιοι είναι αναγκαίο να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις αλλαγές που υπάρχουν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Μετά τις πρόσφατες αλλαγές με το νέο νομοσχέδιο για το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, διαμορφώνεται νέο τοπίο και για αυτές τις σχολές. Συγκεκριμένα:

1. Εισαγωγή νέων τμημάτων στις στρατιωτικές σχολές στο μηχανογραφικό του 2022:

Στο 2ο πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

Ικάρων (ΣΙ)Μετεωρολόγων(ΜΤ)
Ικάρων (ΣΙ) Έρευνας Πληροφορικής(ΕΠ)
Στο 4ο πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής

Ικάρων (ΣΙ) Διοικητικών (Δ)
Ικάρων(ΣΙ) Έρευνας Πληροφορικής (ΕΠ)
Ικάρων (ΣΙ)Εφοδιαστών (Ε)

2. Οι προκαταρκτικές εξετάσεις ΠΚΕ (αθλητικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες) σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του Υπουργείου Παιδείας, θα υλοποιούνται για πρώτη φορά φέτος την Άνοιξη (Μάρτιος- Απρίλιος) πριν από τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Έγγραφο του ΓΕΕΘΑ το οποίο διαβιβάστηκε στις Στρατιωτικές Σχολές κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Παιδείας για μεταφορά του χρονικού διαστήματος διενέργειας των Προκαταρκτικών Εξετάσεων (ΠΚΕ) , αποφασίστηκε:

Η διεξαγωγή των Προκαταρκτικών Εξετάσεων (ΠΚΕ) να γίνει την χρονική περίοδο Μάρτιο - Απρίλιο 2022 για τους υποψήφιους που θα εισαχθούν στις Στρατιωτικές Σχολές τον Σεπτέμβριο του 2022.
Όσον αφορά τις ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής των ΠΚΕ των παραπάνω υποψηφίων καθώς και τις λοιπές λεπτομέρειες, θα καθορισθούν με τις σχετικές προκηρύξεις των αρμόδιων Υπουργείων (δηλ. το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη).
Να θυμίσουμε ότι η διενέργεια προκαταρκτικών εξετάσεων (ΠΚΕ) για την εισαγωγή στις Σχολές του Λιμενικού Σώματος, στις Στρατιωτικές Σχολές, στις Σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος και στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων με παλιότερο Έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας (Αρ. Πρωτ. Βαθμός Προτερ. Φ.251/ 65195 /Α5/4 - 6 – 2021) οριζόταν ότι , οι ΠΚΕ θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2021.

3. Για τις περισσότερες σχολές υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής είτε από το Γενικό Λύκειο, είτε από τα ΕΠΑΛ. 'Ομως να γνωρίζουν οι υποψήφιοι ότι οι παρακάτω συγκεκριμένες σχολές προσφέρονται μόνο από τα ΓΕΛ:

Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (1ο,2ο,4ο πεδίο)
Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ΛΣ και ΕΛ Ακτοφυλακής (1ο,2ο,3ο,4ο πεδίο)
Σχολή Ανθυποπυραγών (1ο,2ο,3ο,4ο πεδίο)
Στρατιωτικές Σχολές Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ) (1ο, 3ο, 4ο πεδίο)
Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν)(3ο πεδίο)
Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Σ.Σ.Ε)(2ο πεδίο)
Σχολή Ναυτικών Δοκίμων(Σ.Ν.Δ)(2ο πεδίο)
Σχολή Ικάρων (2ο πεδίο)

4. Από τις Πανελλήνιες του 2022 ισχύουν νέοι συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα σε κάθε σχολή.

Για την ΣΣΑΣ Ιατρικής οι συντελεστές βαρύτητας είναι:

Φυσική 25%, Χημεία 25%, Βιολογία 25%, Νεοελληνική Γλώσσα 25%.

Για το ΣΣΑΣ Οικονομικό οι συντελεστές βαρύτητας είναι:

Νεοελληνική Γλώσσα 25%, Μαθηματικά 30%, Πληροφορική 20%, Οικονομικά 20%.

Για την Αστυφυλάκων οι συντελεστές βαρύτητας είναι:

1ο πεδίο: Νεοελληνική Γλώσσα 30%, Αρχαία 20%, Ιστορία 30%, Λατινικά 20%

2ο πεδίο: Νεοελληνική Γλώσσα 30%, Φυσική 20%, Χημεία 20%, Μαθηματικά 30%.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι υποψήφιοι είναι αναγκαίο να γνωρίζουν εκ των προτέρων τους συντελεστές βαρύτητας από όλες τις σχολές, και να έχουν στο μυαλό τους ότι για κάθε σχολή θα έχουν διαφορετικά μόρια ανάλογα με το πεδίο που θα διαγωνιστούν.


Πηγή: alfavita.gr